Ινομυώματα & Υπογονιμότητα

Ινομυώματα & Υπογονιμότητα

Τί είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα ή αλλιώς λειομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από κύτταρα του μυομητρίου και εντοπίζονται στα τοιχώματα της μήτρας. Υπολογίζεται ότι το 20-50% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία διαγιγνώσκονται με ινομυώματα. Ανάλογα με το σημείο στο οποίο εντοπίζονται οι όγκοι αυτοί, ταξινομούνται ως εξής:

  • ΥπορρογόνιαΑναπτύσσονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, με κατεύθυνση προς την κοιλιά.
  • Ενδοτοιχωματικά: Η ανάπτυξη αυτού το είδους γίνεται μέσα στα τοιχώματα της μήτρας. Καθώς αναπτύσσονται, αυξάνουν το μέγεθος τόσο του τοιχώματος όσο και ολόκληρου του οργάνου.
  • Υποβλεννογόνια: Αναπτύσσονται κάτω από τον βλεννογόνο της μήτρας (το εσωτερικό τοίχωμα), εντός του ενδομητρίου.

Πως επηρεάζουν τα ινομυώματα τη γονιμότητα?

Κατά περιπτώσεις τα ινομυώματα μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα υπογονιμότητας. Το μέγεθος, η ανατομική θέση αλλά και ο αριθμός των ινομυωμάτων ενδέχεται να επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα σύλληψης και κυοφορίας μια γυναίκας. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, δηλαδή αυτά που αναπτύσσονται στην ενδομήτρια κοιλότητα, φαίνεται πως επηρεάζουν τη γονιμότητα. Αυτού το είδους τα λειομυώματα, παραμορφώνουν την αρχιτεκτονική του ενδομητρίου και μειώνουν την αιμάτωση του. Αντίθετα, τα υπορρογόνια ινομυώματα, που βρίσκονται στο εξωτερικό της μήτρας, δεν έχουν καμία επίδραση. Συχνά, τα ινομυώματα εντοπίζονται σε σημεία της μήτρας όπου παρεμποδίζουν τη συνάντηση και άρα τη γονιμοποίηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Για παράδειγμα, ένα ινομύωμα που αναπτύσσεται στην είσοδο της σάλπιγγας ενδέχεται να προκαλέσει την απόφραξη του σαλπιγγικού στομίου. Επιπλέον, άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να επηρεάζεται η γονιμότητα είναι εάν το μέγεθος των ινομυωμάτων είναι τόσο μεγάλο που μετατοπίζονται οι ωοθήκες. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ινομυώματα παρεμποδίζουν την ορθή εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Η γονιμότητα αποκαθίσταται πλήρως όταν αφαιρεθούν τα ινομυώματα.

Πώς μπορούν τα ινομυώματα να επηρεάσουν μια εγκυμοσύνη;

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα ινομυώματα δεν επηρεάζουν την εγκυμοσύνη, ορισμένες φορές ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές. Μια από τις συνηθέστερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη είναι ο πόνος στο υπογάστριο. Ακόμη, τα ινομυώματα έχουν συνδεθεί με καθ’ έξιν αποβολές, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άλλες επιπλοκές που παρατηρούνται είναι ο πρόωρος τοκετός αλλά και η αποκόλληση του πλακούντα. Επιπλέον, τα μεγάλου μεγέθους ινομυώματα ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία μετά τον τοκετό. Τέλος, η υπολειπόμενη ανάπτυξη του ενδομητρίου που προκαλείται από τα ινομυώματα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Χειρουργική θεραπεία ινομυωμάτων

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων ονομάζεται ινομυωματεκτομή  και είναι απαραίτητη όταν εμποδίζεται η σύλληψη. Η επιλογή της χειρουργικής μεθόδου εξαρτάται από την θέση των ινομυωμάτων. Συγκεκριμένα, η αφαίρεση των υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων γίνεται υστεροσκοπικά, ενώ η μέθοδος επιλογής για τα υπορρογόνια ινομυώματα είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση. Μετά την ινομυωματεκτομή  τα ποσοστά σύλληψης αυξάνονται. Για την επίτευξη μιας ομαλής κυοφορίας, η αντιμετώπιση των όγκων είναι προτιμότερο να γίνεται πριν την εγκυμοσύνη.

Share with

Start typing and press Enter to search