Eγκυμοσύνη μετά τα 40

Eγκυμοσύνη μετά τα 40

Στην εποχή μας έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των γυναικών που κάνουν παιδί μετά την ηλικία των 40 ετών. Ενώ πριν κάποια χρόνια ήταν σπάνιο μια γυναίκα να κάνει παιδί σε μεγάλη ηλικία πλέον είναι αρκετά συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται  στην αλλαγή του τρόπου ζωής (οι γυναίκες λόγω σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης αναβάλλουν καθυστερούν την   έναρξη οικογένειας) και κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη και βελτίωση των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ειδικά της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει μια έγκυος άνω των 40 ετών?

  • Σε αυτήν την ηλικία υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αποβολής και αυξημένη πιθανότητα κάποιας χρωμοσωμιακής ανωμαλίας στο έμβρυο (πχ σύνδρομο Down)
  • Αυξημένη πιθανότητα η έγκυος να παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μια κατάσταση που λέγεται προεκλαμψία.
  • Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κυήσεως
  • Μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης
  • Αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού και γέννησης μωρού με χαμηλό βάρος

Μπορεί μια γυναίκα άνω των 40 ετών να γεννήσει φυσιολογικά?

Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί μια γυναίκα σε αυτήν την ηλικία να γεννήσει φυσιολογικά .

Εάν όμως υπάρχουν παράγοντες όπως προεκλαμψία, ελαττωμένη ανάπτυξη του εμβρύου ,πρόωρος τοκετός, πολύδυμος κύηση (συνήθως μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση), διαβήτης κυήσεως και άλλα τότε η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση μπορεί να  είναι η καισαρική τομή για την ασφάλεια της μητέρας και του μωρού.  Είναι γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν είναι αυξημένο το ποσοστό των καισαρικών.

Πως να  μείνεις έγκυος μετά τα 40?

Εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί και η γυναίκα είναι σε αυτή  την ηλικία πρέπει μετά από 6 μήνες  να απευθυνθεί σε  γυναικολόγο ειδικό στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή .

Αυτή είναι η καλύτερη αντιμετώπιση γιατί είναι γνωστό ότι η γονιμότητα της γυναίκας πέφτει σημαντικά μετά την ηλικία των 40. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει και πέφτει σημαντικά μετά την ηλικία των 35 ετών και με πιο γοργούς ρυθμούς μετά την ηλικία των 40. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG) μια γυναίκα στην εφηβεία έχει 300.000 με 500.000 ωάρια. Ο αριθμός αυτός πέφτει στις 27.000 στην ηλικία των 37 ετών και η πτώση αυτή συνεχίζεται όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Όσο πιο γρήγορα το ζευγάρι δεχθεί ότι μπορεί να χρειαστεί την βοήθεια του ειδικού  τόσο πιο γρήγορα και πιο εύκολα θα έχουν ένα παιδί στην αγκαλιά τους.

Ο ειδικός γιατρός θα κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζονται και θα καθοδηγήσει το ζευγάρι στην κατάλληλη θεραπεία που θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Γυναίκες που ανήκουν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ δεν πρέπει να χάνουν χρόνο σε ανώφελες θεραπείες με πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.

Ποιες είναι οι θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί μετά τα 40?

1)Πρόκληση ωορρηξίας -σπερματέγχυση

2)Εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η μέθοδος που δίνει τις περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης και έχει βοηθήσει εκατομμύρια  ζευγάρια παγκοσμίως να γίνουν γονείς. Θα πρέπει  τα ζευγάρια να γνωρίζουν ότι εκτός από την γυναικά μπορεί να έχει πρόβλημα και ο άνδρας και η καλύτερη λύση για την ανδρική υπογονιμότητα είναι η εξωσωματική.

3)Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων

Σε γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή έχουν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ή δεν παράγουν αρκετά και καλής ποιότητας ωάρια η καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η δωρεά ωαρίων (ωάρια από γυναικά μικρής ηλικίας -έως 30 ετών) τα οποία γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου /συντρόφου  και στην συνέχεια μεταφέρονται στην μήτρα της λήπτριας.

Πως μπορεί μια γυναίκα να διατηρήσει την γονιμότητα της?

Ο καλύτερος τρόπος για μια γυναίκα να διατηρήσει την γονιμότητα της ώστε εάν το επιθυμεί να κάνει παιδί μετά τα 40 με πολύ μεγάλες πιθανότητες είναι να καταψύξει τα ωάρια της ιδανικά στην ηλικία των 35 με 37 ετών.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της .

Άλλοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν την διατήρηση της γονιμότητας είναι  ,η καθημερινή άσκηση ,σωστή διατροφή ,διατήρηση σωστού βάρους και η διακοπή καπνίσματος .

Share with

Start typing and press Enter to search